A Colt Coolstream léghűtő berendezés működése

Adiabatikus hűtésnél a víz párolgása során hőt von el környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken

Napjainkban kiemelten fontos szerepet kapnak az energiatakarékos megoldások, legyen szó egy otthoni eszközről vagy egy ipari berendezésről. Folyamatosan fejlesztenek egyre hatékonyabb rendszereket, csökkentve az energiafelhasználást. Néha a természet, és egyszerű fizikai törvények nyújtják a legjobb megoldást egy problémára. Az emberi test is izzadság elpárologtatásával hűti magát, és tulajdonképpen ez az egyszerű elv az alapja az adiabatikus hűtőberendezéseknek is.

Mi is az adiabatikus vagy evaporatív hűtés lényege? A víz párolgása során hőt von el környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken. Ez az egyszerű elv kihasználható közvetlenül levegő hűtésére is a megfelelő eszközök segítségével, így csökkentve egy adott tér hőmérsékletét.

A legtöbb ilyen elven működő berendezés egy nedvesítő tömböt, úgynevezett deszorpciós médiumot használ. Ezek a tömbök speciális papírból vagy műgyantából készülnek, és rácsszerkezetüknek köszönhetően vízzel átitatva nagyon nagy felületen képesek párologtatni. Az ábrán látható hogyan függ össze a levegő páratartalma és hőmérséklete, és hogyan változik meg az adiabatikus hűtés hatására.
Az ilyen rendszerek egyik előnyös tulajdonsága hogy a hőmérséklet emelkedésével nőhet a teljesítmény. A nyári meleg száraz levegő több vízgőzt képes befogadni, így nagyobb hőmérsékletkülönbség érhető el a külső és a befújt levegő között. A befújt levegő magas páratartalma nem okoz gondot, mert keveredik a benti szárazabb levegővel.

Egy jó adiabatikus elven működő rendszer a következő előnyös tulajdonságokkal bír:
  • nem használ veszélyes, és környezetre káros hűtőközeget
  • EER érték, azaz a felvett energia és a leadott hűtőteljesítmény hányadosa: 15-40
  • nincs szükség a hűtött tér izolálására, "nyitott ablak" előnyösen befolyásolja a hatásfokot
  • nem szárítja a levegőt, mint a hagyományos folyadékhűtős légkezelők
  • a magasabb páratartalmú levegő több hőt képes elnyelni, így egy adott hőterhelés kevésbé emeli a levegő hőmérsékletét
  • nagyobb légmennyiség bevitel, frissebb levegő, akár tízszeres légcsere is elérhető
Az adibatikus hűtésnek is megvannak a maga korlátai. Nem alkalmazható hatékonyan ott ahol magas a külső páratartalom, mint például az őserdők. Más területeken pedig szükségtelen az alkalmazásuk, mert a kinti levegő nyáron sem melegszik fel annyira hogy indokolt legyen a hűtés. Jellemzően a sarkkörhöz közeli területek, vagy a magashegyi részek.

Az adiabatikus rendszereket mindenképp el kell különíteni az egyszerűbb közvetlen vízbeporlasztásos megoldásoktól, ahol szimplán egy szórófej segítségével juttatnak vízpermetet a hűtendő térbe.
Természetesen ezen rendszereknek is megvan a maga létjogosultsága, hiszen van olyan eset ahol egy ilyen egyszerű megoldás a legcélravezetőbb. Például az állattenyésztés bizonyos területeinél.
Ilyenkor szokott kérdésként felmerülni a legionella veszélye. Ez a baktérium vizes környezetben tud szaporodni, és emberre is veszélyes. Azonban ennek veszélyét meg lehet szüntetni egy megfelelően kiválasztott készülékkel.

A következő példában a Colt Coolstream adiabatikus hűtő berendezésénél vizsgáljuk meg, hogyan lehet elkerülni a legionella szaporodását és levegőbe jutását.

Az adiabatikus elven működő berendezések üzemeltetési és karbantartási költsége is igen alacsony.
Az energiafelhasználása pedig egy folyadékhűtőhöz képest elhanyagolható. Például egy Colt CoolStream egység 1000 Watt energiával 10 000 m³ hűtött levegőt képes bevinni óránkét mindössze 50 liter víz felhasználásával. Ez hozzávetőlegesen 30 kWatt hűtőteljesítményt jelent (EER: ~ 30).

A CoolStream léghűtővel kapcsolatban részletes termékismertetőért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Colt Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
CoolStream adiabatikus léghűtő
 
CoolStream adiabatikus szellőztető és hűtő berendezés

A CoolStream egy természetes léghűtő berendezés, amely a levegő közvetlen lehűtését a víz elpárologtatásával valósítja meg, ami adiabatikus vagy evaporatív hűtési elvként ismert. A berendezés a párologtatáshoz szükséges energiát a levegőből vonja el, és ezáltal hűt. A párologtatás elvén működő léghűtő berendezés annál hatékonyabb minél magasabb a külső hőmérséklet. Az adiabatikus léghűtés csak a szellőztetéssel közösen működik, a berendezés befektetési és üzemi költségei jelentősen kedvezőbbek, mint a hagyományos rendszereké.

CAD
BIM
Termékismertető
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Adiabatikus léghűtők
Adiabatikus léghűtők
Klíma- és hűtéstechnika
Klíma- és hűtéstechnika
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...