A Bridgestone gumiabroncsgyár többfunkciós füstelvezető berendezését a Colt Hungária Kft. építette be

A berendezések füstelvezetésre és napi szellőztetésre is alkalmasak

Szeptemberben átadásra került a Colt Hungária Kft. eddigi egyik legnagyobb kivitelezési projektje. A Bridgestone gumiabroncsgyár tatabányai bővítése közel 100.000 m²-es új csarnok építésével járt. Több, mint 600 db többfunkciós füstelvezető berendezést építettek be. A kiválasztott megoldás kétszárnyú Apollo kupolák és zsalus EuroCo berendezésekből állt össze, mindkettő alkalmas füstelvezetésre és napi szellőztetésre is. Pneumatikus vezérlésnek köszönhetően könnyen szellőztethető lesz a csarnok. Weatherlite szellőztető lábazattal szerelve esőtől és széltől függetlenül is folyamatosan lehet szellőztetni a csarnokban. Emellett több mint 7000 m² Colt SMST füstkötényfalat is felszereltek, ezzel füstszakaszolva a hatalmas csarnokot.
Az átadáshoz közeledve meglátogatták a projektet, megnézték és kipróbálták a rendszert. A tetőn lévő hatalmas füstelvezetők mérete csak melléjük állva érzékelhetők. A két és fél méter széles és három méter hosszú termékek is eltörpültek azonban a hatalmas tetőn.
A szellőztetés hatékonysága már akkor is érződött, amikor csak az üres csarnokrészekben volt kinyitva a rendszer. Remélhetőleg egyre többen felismerik az ilyen rendszerekben rejlő lehetőséget.
A természetes szellőztetés fontossága
Egy nyári meleg napon otthonunk reggeli és esti átszellőztetése teremészetes és megszokott dolog. Semmibe sem kerül, hiszen csak ki kell nyitni az ablakokat. Ipari csarnokoknál is ugyanez a helyzet. Fokozottan igaz ez, ha az épületben valamilyen hőtermelő tevékenység folyik. Gyártás, szerszámöntés, vulkanizálás stb.
A fizika törvényeinek megfelelően a meleg levegő felfelé száll. Ha ezt a levegőt a tetőn ki tudjuk engedni és lent firss levegővel tudjuk pótolni akkor akár 3-5 fokkal is tudjuk csökkenteni a belső hőmérsékletet. És ehhez semmit sem kellett tennünk csak kellően nagy keresztmetszetben ki kell nyitni pár "ablakot".
Egy ipari csarnoknál a legtöbb esetben törvényi előírás a füstelvezetés. Ha már úgy is feltettünk a tetőre jópár füstelvezetőt, az oldalfaba pedig elhelyeztük a frisslevegő utánpótlásra szolgáló berendezéseket, akkor már kis plusz ráfordítással és előre gondolkodással szellőztető funkció beépítésével hosszú távon javítani tudjuk a belső klímát.
A Colt lég- és klímatechnikai, valamint hő- és füstelvezető rendszereivel kapcsolatban részletes termékismertetőért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Colt Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Jetstream és Cyclone mélygarázs szellőztető rendszer Liberator mechanikus füstelszívó és szellőző rendszer Typhoon tetőventilátor
 
Colt mechanikus füstelvezető és szellőző berendezések
3 termék

Azokon a helyeken, ahol a gravitációs füstelvezetés nem oldható meg (például többszintes épületek alsóbb szintjei, földfelszín alatti zárt terek, mélygarázsok esetében), ott füstelszívó ventilátorokkal lehet a szükséges füstelvezetést megoldani. A mechanikus szellőztetés tűz esetén a füstgáz és a hő elszívására szolgálhat. A legelterjedtebb módszer egy zárt létesítmény légcseréjének a biztosítására a légkezelő berendezések alkalmazása. Befújó, elszívó ventilátorok, hőcserélők, légcsatornák alkotják a rendszert.

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Apollo kétszárnyú füstelvezető és szellőztető kupola Apollo Mono egyszárnyú füstelvezető és szellőztető kupola EuroCO lamellás hő- és füstelvezető, szellőztető berendezés Apollo Ati kétszárnyú füstelvezető és szellőztető kupola
 
Colt gravitációs füstelvezető és szellőző berendezések
8 termék

A hő- és füstelvezetés minden létesítmény elengedhetetlen, szerves részét képezi. A leginkább kifizetidi és ezáltal a legelterjedtebb megoldás a gravitációs elven működő, tetőre telepített termékek alkalmazása. A Colt zsalus és egy- vagy kétszárnyú termékei kialakításuknál fogva ugyanazon nyitószerkezettel nyílnak teljes keresztmetszetben hő- és füstelvezetés, illetve napi szellőztetés céljából is, jelentősen növelve a szellőztetési hatékonyságot.

8 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Adiabatikus léghűtők
Adiabatikus léghűtők
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Hő- és füstelszívó ventilátorok, JET ventilátorok
Hő- és füstelszívó ventilátorok, JET ventilátorok
Légtechnikai szabályozó és vezérlő automatika
Légtechnikai szabályozó és vezérlő automatika
Légtechnikai fűtőelemek, hőcserélők
Légtechnikai fűtőelemek, hőcserélők
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...