proidea.hu online termékinformációs katalógus

Még mindig nem védi törvény a raktári dolgozók biztonságát


2019. január 23.

A Zenit Kft. komplex szolgáltatást nyújt, az állványrendszerek felülvizsgálatán túl a javítási feladatokat is ellátja

Az állványrendszerek rendszeres felülvizsgálata – különösen, ha targoncák mozognak közöttük – minden vállalkozás saját érdeke, és elengedhetetlen feltétele a munkavégzés biztonságának. Amennyiben ez elmarad, folyamatosan fennáll a személyi sérülés és az anyagi kár kockázata. Ennek ellenére Magyarországon még mindig nem teljesen tisztázott ennek a feladatnak a jogszabályi háttere. Míg Németországban kötelező elvégezni ezek ellenőrzését, nálunk nem világos, hogy a vonatkozó törvény kiterjed-e rájuk, illetve ki jogosult elvégezni a felülvizsgálatokat. Mindeközben egy sérült állvány akár életveszélyes lehet.
Nem védi törvény a raktári dolgozók biztonságát
Jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó, szakértői certifikáció híján a felelős, és hosszú távon gondolkodó cégvezetőknek nincs más választása, mint megkeresni egy évtizedes szakmai múlttal és szakértői gárdával rendelkező állvány- és raktártechnikai céget, hogy feltárja a gyakran nem is látható hibákat, és ha kell, elvégezze a javítást. Hivatalos hazai jogosítvány nincs, illetve nem létezik jogszabály sem arra, hogy ki és milyen szakmai háttérrel végezhet ilyen felülvizsgálatot. Mivel így veszélyes dilettánsok is mozoghatnak a területen, a legjobb megközelítés még mindig az, ha az üzemeltetők olyan vállalkozásokhoz fordulnak, akiknek az állványrendszerek gyártói már felhatalmazást adtak a forgalmazásra és a javításra, illetve rendelkeznek a szegmensben elismert minőségbiztosítási rendszerekkel. A Zenit Kft. komplex szolgáltatást nyújt, a felülvizsgálaton túl a javítási feladatokat is ellátja, ráadásul egy különleges, Magyarországon egyedi technológiával dolgozik.

Egy létező, és mindeddig szőnyeg alá söpört problémáról van szó – szögezte le Szomor László, a Zenit Kft. ügyvezetője. Ma gyakorlatilag az üzemeltetők döntik el, felépített állványrendszereik kellően biztonságosak-e, és tapasztalataink szerint sajnos gyakran „tévednek”. Van ugyan jogszabály (1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről), amelyet fontos lenne alkalmazni erre a területre is, de aki keres, az állványok tekintetében túl könnyen talál kibúvót alóla, és sajnos sokan dugják homokba a fejüket, azt gondolva, hogy a tragédiák mindig máshol történnek.

A hozzá nem értők kiszűrésére a jövőben a megfelelő jogszabályi környezet megalkotása és haladéktalan érvényesítése a megoldás. Már az is sokat segítene, ha az állványrendszereket tételesen bevonnák a meglévő szabályozás alá. Németországban az ilyen eszközöket évente egyszer képzett és akkreditált, saját azonosítóval rendelkező szakértővel kell felülvizsgáltatni. 2018. első negyedévében a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának adatai alapján 10 391 munkahelyi baleset történt, miközben egy másik felmérés szerint 2013-hoz képest hatezerrel több volt a munkabaleset tavaly. Természetesen nem mind a vizsgálat nélkül hagyott állványzat miatt következett be, de tény, hogy rengeteg, gyakran maradandó sérülést lehetne e témában egy „tollvonással” megelőzni. Ma pedig, amikor a képzett és aktív munkaerő az ország egyik leginkább keresett értéke, már egyetlen eset is értelmetlen veszteség, akár humánus, akár gazdasági szempontból – hívta fel a figyelmet Szomor László.


Ha szeretné megtekinteni vagy letölteni a Zenit Kft. által forgalmazott META polcrendszerek katalógusait, kattintson a hír alatti termékképekre. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a ZENIT Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Cég
Székhely: H-1095 Budapest, Ipar u. 2/B. fsz. 5.
Telefon: +36 1 430 8290
Fax: +36 1 688 1527
E-mail:
Web: www.zenitkft.hu
   
   
   
   
   
A ZENIT Logisztikai Eszközök Kereskedôháza Kft. több mint 10 éve a magyar piac egyik meghatározó szereplője a raktártechnikai rendszerek kialakítása és megvalósítása terén. A cég szolgáltatási palettája ma már felöleli az átfogó logisztikai rendszerek tervezését az igények felmérésétől a raktártechnikai berendezések kivitelezésén át a teljes körű szervizelésig.
Márkanevek: ZENIT, META
Kulcsszavak:  Zenit  Kft  állványrendszerek  felülvizsgálata  jogi  szabályozás  raktári  dolgozók  biztonsága  munkavédelem  munkahelyi  baleset  munkabaleset