proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Honeywell figyelmeztet: a szén-monoxid veszély nyáron is aktuális lehet


2017. július 27.

Legalább havonta győződjünk meg a szén-monoxid vészjelzőnk és a gázüzemű berendezések megfelelő működéséről

A Honeywell mintegy emlékeztetőként szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nyáron is ki vagyunk téve a szén-monoxid mérgezés veszélyének. A nyílt égésterű gázüzemű berendezések nyáron is kockázatot jelentenek, ezért legalább havonta győződjünk meg a szén-monoxid vészjelzőnk és a gázüzemű berendezések megfelelő működéséről!

A szén-monoxid lehetséges keletkezési helyei
  • gázüzemű átfolyós vízmelegítők
  • nyílt égésterű kombi gázkazánok
  • gáztűzhelyek
  • kandallók, kályhák
  • grillezés zárt térben (pl. eső esetén a garázsban)
  • autó járatása zárt garázsban
A szén-monoxid visszaáramlás lehetséges okai
  • A megnőtt szélnyomás kívülről befújhat a kéményen, így a füstgáz áramlási iránya megfordulhat.
  • A felmelegedett tető felforrósítja a kéményt, és a belsejében lévő meleg levegő hődugóként akadályozhatja a kazánból elinduló, még hideg füstgáz kiáramlását.
  • Szellőzőnyílás hiányában és/vagy légtömören záró nyílászárók mellett a vízmelegítő és páraelszívó együttes használata során az elszívó berendezés megszívhatja a kéményt.
  • Légkondicionálás eredményeként a hűvösebb levegő kisebb térfogatú, így depresszió alakulhat ki a helyiség és a kültér között.

A szén-monoxid mérgezés súlyossága együttesen függ a CO koncentrációtól és a kitettség időtartamától. Magas koncentráció, pl. 6000 ppm rövid ideig történő belélegzése halált is okozhat, míg pl. 300 ppm alacsony koncentrációban a CO hosszabb távon is csak fejfájást, influenzaszerű tüneteket okoz.
 
Koncentráció Enyhe tünetek Komoly tünetek Halál
200 ppm 2-3 óra - -
80 ppm 30 perc 1 óra 3 óra
3.200 ppm 2 perc 10 perc 30 perc
12.800 ppm - - 2 perc

A szén-monoxid vészjelző nyáron is életet menthet, akár a lakástüzek során keletkező CO észlelésével is.

XC70 vészjelző
 
XC100 vészjelző
 
XC100D vészjelző

Ha le szeretné tölteni a Honeywell szén-monoxid vészjelzőinek termékismertetőit, kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Honeywell Szabályozástechnikai Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Termék
Cég
Zöld szám: +36 80 021 331
Székhely: H-8800 Nagykanizsa, Dózsa György út 147.
Kereskedelmi iroda: H-1062 Budapest, Andrássy út 100
E-mail:
Web: https://homecomfort.resideo.com/sites/europe/
Márvány János
tervezői támogatás - Nyugat-Magyarország +36 30 279 1838
Vámos György
tervezői támogatás - Kelet-Magyarország +36 30 992 1884
   
A Resideo lakossági komfort és biztonsági megoldásokat nyújtó, valamint kisfeszültségű biztonságtechnikai termékeket forgalmazó cég. A szakmában szerzett 130 éves tapasztalatára alapozva a Resideo mára jelen van közel 150 millió otthonban, évente 15 millió rendszert telepítve. A vállalat 40 évre szóló kizárólagos licenc szerződéssel rendelkezik a Honeywell Home márkanév használatára. Az ADI Global Distribution elnevezésű vállalatán keresztül több mint 100.000 professzionális partnert szolgál ki a világ mintegy 100 országában, raktárainak száma pedig meghaladja a 200-at világszerte. A Resideo 4.8 milliárd amerikai dollár éves árbevételű vállalat, közel 14.500 dolgozóval.
Márkanevek: Honeywell Home (A Resideo Technologies Inc. a Honeywell Home védjegyet a Honeywell International Inc. engedélyével használja)
Kulcsszavak:  Honeywell  szén-monoxid  vészjelző  szén-monoxid  veszély  szénmonoxid  CO  vészjelzők  XC70  XC100  XC100D