proidea.hu online termékinformációs katalógus

Ünnepélyes díjátadó keretén belül kihirdették a CREATON „Hozzuk együtt tető alá!” 2015. évi építész pályázatának eredményeit


2016. január 28.

A kerámia tetőcserépnek helye van a minőségi építészetben

"Diskurzust kezdeményezni bátor és támogató cselekedet." A mondatot Patartics Zorán, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, az Equitone zsűri tagja mondta a Creaton kerámia tetőcserepek és az Equitone szálcement homlokzati burkolatok felhasználását szemléző 3 építész pályázat eredményhirdetésén és díjkiosztó ünnepségén megjelent több mint 40 építész előtt.
A 3 pályázatra érkezett 76 pályaműből 20 munka 45 építésze került a döntőbe, akik meghívást kaptak a mára hagyományos díjátadó ünnepségre. A díjátadón nyilvánosságra került összesen 13 díjazott épület tervezői között a cég 1 900 000 Ft pénzdíjat osztott ki.


"Vannak szerkezetek, amelyekkel kapcsolatban a kreativitás kérdése nem merül fel. A szálcement burkolat esetében azonban megkerülhetetlenül. Ezért a jelen pályázat esetében talán többről van szó, mint hogy a gyártó támogatja az építészeket, s cserébe marketingjében hasznosítja az eredményt. Ugyanis a pályázat minden fázisa egy diskurzus része, melyben óhatatlanul kiderül, hogy milyen az eszköz (az anyag) és a szakma viszonya. Az ilyen diskurzusok kockázatosak, ugyanakkor termékenyek. Hozzájárulnak ahhoz a "bizonyos evolúcióhoz", az építészet fejlődéséhez, ösztönzik az építészeket, támogatják a gyártót. Diskurzust kezdeményezni bátor és támogató cselekedet. Az eredmény alapján megérte. Gratulálok ehhez a gyártónak, s az építészeknek is." - hangzott el a díjátadó ünnepségen Patartics Zorán, az Equitone zsűri tagja értékelő beszédében. Ugyan szavai az Equitone pályázat kapcsán hangzottak el, mégis talán általános érvényűek.
Mára hagyománnyá vált a Creaton életében az év elején megrendezésre kerülő, szakemberek - tetőfedők és építészek - munkáját elismerő ünnepség. Az esemény fontosságát mutatja, hogy idén a tervezők és kivitelező szakemberek külön napon vehették át díjaikat. Az építészeknek szóló versenyen a Creaton három, neves építészekből álló zsűri javaslatát kérte a díjazott épületek meghatározásában.

Hozzuk együtt tető alá! - Kerámia tetőcserép az építészetben

Az idén harmadik alkalommal kiírt pályázat anyagai között családi házakat, lakóházakat, templomokat, önkormányzati épületeket is találhatunk, ami ismét jól példázta a kerámia tetőcserép változatos felhasználásának lehetőségeit. Az összesen 18 pályamű közül 9 épület tervezői kerültek a döntőbe, ezek közül a zsűri 5 épület alkotóit díjazta.
A Creaton kerámia tetőcserép felhasználásával készült épületek zsűrijének tagjai: Marosi Miklós, Széchenyi-díjas, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az MMA rendes tagja; Földes László, Ybl-díjas építész, UIA Council tagja, dr. Fülöp Zsuzsanna, okleveles építészmérnök, egyetemi docens, Kovács-Andor Krisztián DLA és Tamás Anna Mária DLA, az A+ Építész Stúdió építész vezető tervezői, egyetemi docensek, a 2014. évi "Hozzuk együtt tető alá!" Építész Pályázat első díjasai, Kelemen Sándor, építészmérnök, a Creaton South-East Europe Kft. szaktanácsadója.

I. helyezett: Álmosdi Árpád, Csendes Monika, Pölös István - Szolnoki lakóház felújítása
Felhasznált termék: DOMINO sajtolt tetőcserép, NUANCE palaszürke engóbozott
Szakági tervezők: Vasas Erika statika, Pavlics György gépészet, Nagy Attila villamosság
A pályaműről a tervezők ezt írták: "A szolnoki Tabán a város jellegzetes, középkori része, melyet a 80-as években szanáltak, de a zegzugos utcahálózat és a sűrű beépítés megmaradt. A kis házat az utolsó, bontásra ítélt tornácos parasztház helyére kellett terveznünk. A munkát a folytonosság fenntartása és a frissességre való törekvés, mint megbízói igény határozta meg. Az anyagok választásánál a hagyomány és a modernitás, a nyersesség és a kifinomultság, az illeszkedés és elkülönülés egyensúlyát kerestük. Hiteles, erős anyagokat használtunk: nyersbetont, fehérre meszelt nyerstéglát, sötétre pácolt fát, patinázott cinklemezt és sötétszürke kerámiacserepet."
A pályaművet Marosi Miklós igazi gyöngyszemnek nevezte. Dr. Tamás Anna Mária értékelése szerint az építész ritkán tud úgy tervezni, hogy az épület hangulatában parasztházat idézzen, ezt mégis XXI. századi megoldásokkal érhesse el. Az eredmény pedig egy igazán izgalmas, kortárs épület, ami előremutató, mégis hozza az eredeti ház hangulatát, egyszerűségével méltón képviseli a múltat.

II. helyezett: Zsuffa Zsolt, Kalmár László építészek - várbeli foghíj-beépítésre épülő négylakásos lakóház (Budapest I. kerület, Ponty utca)
Felhasznált termék: RÓNA hornyolt egyenes vágású tetőcserép, natúrvörös
Építész munkatársak: Kund Iván Patrik, Nagy Gábor, Vermes Dániel.
Szakági tervezők: Harsányi Csaba, Szalóky László, Németi Ferenc, Bán Karolin, Mészáros János
A műemléki környezetbe épült új kis társasház jól példázza, hogy a régi és az új egymáshoz illesztése során mennyire helyén való és indokolt egy akár modern formavilágú kerámia tetőcserép alkalmazása. A meglévő épület a XIX. század utolsó harmadában épült, azóta pedig többször átalakították, bővítették. A ház önmagában ugyan nem élvez semmiféle védettséget, mégis mivel a Víziváros egy korábbi beépítési módjának kevés megmaradt emléke közé tartozik, megőrzésre érdemesnek találtuk. Az épület első ütemben kialakított boltozatos pincéje és kapuáthajtója, illetve a felettük megvalósult lakószint utcai traktusa a megváltozott igényeknek is megfeleltethető, jól hasznosítható terekkel, jó minőségű szerkezettel épült. Az épület új tulajdonosa a fentiek alapján az épület megtartása és bővítése mellett döntött, és a Tervezési program alapján olyan társasház építését tervezi, melynek földszintjén és tetőterében egy-egy nagy alapterületű lakás, középső szintjén (első emeletén) pedig két kisebb lakás megvalósítását teszi lehetővé.

A zsűri megosztott harmadik díjat adott két építész-párosnak.

III. helyezett - Gortva Anikó, Gortva Péter építészek - Lakóház (Budapest XXI. kerület, Kórus utca)
Felhasznált termék: RÓNA hornyolt egyenes vágású NUANCE rézvörös engóbozott tetőcserép
Építész munkatársak: Tompos Zsófia, Faragó Melinda
Szakági tervezők: Deák Attila, Fekete Tamás
"A tervezett épület a vidéki tornácos házak modern megfelelője. Az épület a telekhatárok adottságaihoz alkalmazkodóan lett trapéz formájú. A tömegalakítást a napra tájolás és nyitás határozta meg. A koncepció szerint az épületet körülöleli a vastag, fehérre vakolt sáv, melynek szegletében a legkedvezőtlenebb tájolásnál a kiszolgáló helyiségek helyezkednek el. A határoló sáv kinyílik a déli oldalon, ide kerülnek a lakóhelyiségek" - írták pályázatuk mellé az építészek.
Marosi Miklós értékelőjében így fogalmazott a pályaműről: "Az épület egy meglévő építmény bontása révén felszabadított, trapéz formájú telken, szellemes, a telekadottságokat, szintkülönbségeket, s utcaképi elvárásokat maximálisan kihasználó beépítésként valósult meg. A jól szervezett, a család igényeit kifogástalanul teljesítő pince-földszinti alaprajzok minden eleme nélkülözi a hivalkodó luxust, praktikusságra törekszik."

III. helyezett: ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós - Villaépület felújítás, átalakítás (Budapest XII. kerület, Jagelló utca)
Felhasznált termék: DOMINO sajtolt tetőcserép, NUANCE palaszürke engóbozott
A XX. sz. húszas éveiben épült, korstílustól független, nem kifejezetten értékes, visszafogott architektúrával, az azóta eltelt időben sok utólagos, igénytelen hozzáépítéssel, melyek bontásra kerülnek. Az építészeti koncepcióban az áll, hogy az eredeti épületet letisztítják a rárakódott sallangoktól, toldalékoktól. A feltehetően eredeti anyaghasználat újraélesztése, nyílászárók felújítása, a műhelysor helyén új támfal-garázs létesítése. A tetőteret is beépítik; kutyaól és tetősík ablakoktól mentesen, egységes antracit színben (a héjalás, a bádogozás, és a nyílászárók is).
A díjazottak a villaépület felújításának és kortárs eszközökkel történt kiegészítésének egységes harmóniájával nyerték el a zsűri elismerését.

Különdíj: Winkler György, Somlyódy Sándor - Temetőkápolna felújítás (Pécsvárad)
Felhasznált termék: SAKRAL templomi hódfarkú kerámia tetőcserép, natúrvörös
Szakági tervező: Földes Csaba tartószerkezeti tervező
Az építészek a pályaműről így írtak: "Az épület homlokzata több helyen levált, a tető bádogos szerkezetei részben leszakadtak, a meglévő cserépfedés elöregedett, a meglévő fa ablakok elhasználódtak, részben elkorhadtak, cserére szorultak. A meglévő homlokzati ajtók javítva lettek. A jelen felújítás keretében új cserépfedés készül, a lécezés cseréjével."
Fülöp Zsuzsanna a következőket írta a laudációban: "A pécsváradi temetőkápolna Winkler György és Somlyódy Sándor által tervezett felújítása szép példája a hozzáértő épületrekonstrukciónak. Az épület eredeti paramétereinek részletes feltárása és elemzése alapján határozták meg a tervezők az anyagokat, színeket, felületi tagozatokat. A vakolat struktúrájával különítették el az eltérő korszakból származó felületeket. Az egységes, egyszerű és az eredetivel megegyező formájú magastető hagyományos vörös színű cserépfedése kontrasztjával kiemeli a fehér falfelületeket, az épület harmonikus arányait, tömegformálását. A kivitelezés szakszerűségének kiváló minősége méltó az építészeti, anyaghasználati megfogalmazás magas színvonalához."

További döntőbe jutott pályaművek és építészeik


Kolba Mihály - Német Magyar Gazdasági Kamara (Budapest II. kerület)

Csóka Balázs - Kertvárosi családi ház (Budapest XIV. kerület)
Vadász Bence, Vadász Balázs - Családi ház terv (Visegrád)
Tihanyi Judit és Halmos György - Evangélikus templom (Erdőkertes)
A Creaton South-East Europe Kft. Creaton kerámia tetőcserép felhasználásával tervező építészek munkáját elismerő pályázat idei kiírása tavasz végére várható.

További információt a pályázatról a Build-Communication Kft. munkatársától, a Creaton termékeivel és műszaki megoldásaival kapcsolatosan a Creaton South-East Europe Kft. munkatársától kérhet, az Információkérés gomb megnyomásával.
 

Cég
Székhely: H-2040 Budaörs, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6.
Telefon: +36 23 611 028
Fax: +36 23 611 029
E-mail:
Web: www.buildmarketing.hu
Gyurcsik Fanni
account executive  
   
   
   
Hatékonyan működő kis cég lelkes munkatársakkal, kiterjedt kapcsolatrendszer a marketing szakmában és az építőiparban, jelentős gyakorlat a különböző kommunikációs projektek megtervezésében és kivitelezésében.
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
Fax: +36 92 551 559
E-mail:
Web: www.creaton.hu
Web: www.creatonteto.hu
   
   
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
Kulcsszavak:  creaton  kerámia  tetőcserép  építész  pályázat