A HAJDU Cégcsoport tovább növekedett 2018-ban

Növekvő exportértékesítés és korszerű préstechnológia

A korábbi években megvalósult előrelátó fejlesztéseinek köszönhetően a HAJDU Cégcsoport tagvállalatai számára 2018-ra számos új lehetőség teremtődött: korszerű technológia, szabad kapacitás, új piaci lehetőségek, energiahatékony működés.

A több milliárdos beruházásainak átadását követő évben a HAJDU Cégcsoport tovább növekedett, 2018-ban 14,9 milliárd forintos árbevételt realizált, ami 10,3 %-os növekedést jelentett. Beszállítói tevékenysége során a szabad kapacitások hasznosításán, valamint a meglévő folyamatok racionalizálásán volt a hangsúly. Tagvállalata, a HAJDU Zrt. stabil, hazai piaca mellett exportértékesítését is növelte. Fenntartható fejlődésének köszönhetően a Cégcsoport a régió egyik legmeghatározóbb gazdasági egysége, megbízható munkáltatója.

A HAJDU munkavállalói létszáma az elmúlt években folyamatosan emelkedett a fejlesztések és a szervezeti struktúra átalakításának hatására, 2018-ban már átlagosan 815 főt foglalkoztatott. A bérek növekedésével az 1 főre eső személyi jellegű költségek közel megduplázódtak az évek során. A legnagyobb bérfejlesztés a fizikai dolgozóknál, a képzett szakmunkásoknál valósult meg, de minden területen kétszámjegyű (%-ban) az emelkedés.

Növekvő exportértékesítés és korszerű préstechnológia
Növekvő exportértékesítés és korszerű préstechnológia
Galéria

A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. és a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt.

A minőséget képviselő HAJDU termékei belföldön és a külföldi piacokon is igen népszerűek. A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. mintegy 30 országba exportálja termékeit. Exportértékesítése során a kelet-európai régió az elmúlt egy évben tovább növekedett, sőt az oroszországi piacon az indirekt tároló kategóriában piacvezető lett a vállalat. A megújuló energiák hasznosításához kapcsolódó termékek szegmense évről évre dinamikusan fejlődik, a Megújuló Energia Üzletág értékesítése 2018-ban további 40%-kal növekedett az előző évhez képest. Ez az emelkedés elsősorban a rendszerelemként jól beépíthető kondenzációs kazánok és indirekt fűtésű tárolók iránti keresletnövekedésnek köszönhető.

A vállalatnak 2018-ban a bérek emelkedésén túl további többletköltséggel is számolnia kellett, jelentősen emelkedtek ugyanis az alapanyag- (acél) és energiaárak (elsősorban a villamos energia) valamint a termékdíj. A téglási gyártónál az idei évre 10%- os forgalomnövekedéssel terveznek, nagyrészt exportértékesítésből.

A HAJDU Autotechnika Zrt. nagyszabású tervei 2017 őszére megvalósultak és az elmúlt évben a piac részéről is alátámasztásra kerültek. A modern gyártócsarnokban szépen teljesít a négy nagy teljesítményű présgép. A TIER-1 és TIER-2-es szintű beszállítókat kiszolgáló vállalat megnövekedett kapacitásainak egy részét a meglévő partnerek mellett már az új vevők is lekötik. A következő években induló modellekhez köthető megbízásokon túl több áttelepítési projektet is elnyert a cég.

A piacon pozitívan értékelik, hogy a cég szabad és egyben korszerű kapacitásokat is teremtett a beruházásokkal. Ez a kedvező fogadtatás az adatokon is látszik, az ajánlatkérések száma megtöbbszöröződött az elmúlt évben. A téglási beszállító stratégiai célja a jövőben, hogy nem csak az autóiparon belül, de azon kívül is tovább bővítse stabil, hosszú távú üzleti kapcsolatait, valamint az üzletág jelenlegi árbevételét megduplázza a következő években.

Az Ipari Parkot működtető HAJDU Infrastruktúra Szolgáltató Zrt.-nél az átfogó energetikai program utolsó szakaszában az ipari szennyvíztisztító és ezzel egy időben a biológiai szennyvíztisztító teljes rekonstrukcióját hajtották végre. 2018 év végére, az első ütemben a teljes szennyvíztisztítási technológia újult meg, továbbá megvalósultak az építészeti felújítások is. A beruházás átadásával a HAJDU Cégcsoport valamennyi energiaellátó és kiszolgáló rendszere megújult. A 8 év alatt megvalósult környezettudatos fejlesztések mutatói pozitívak, a 700 millió Ft-ot meghaladó beruházások megtérültek, a Cégcsoport 730 millió forintnyi energia megtakarítást ért el. 2018-ban pedig további 1192 tonnával nőtt a társvállalatok CO2 megtakarítása.

A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. termékeiről bővebben olvashat, ha a hír alatti céglogóra kattint.

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...