A Paneldoctor Kft. egy új szolgáltatással jelentkezik a paneles technológiájú épületek felújítása során

Archív hír
Az itt szereplő cikk tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

A részletes technológia bemutatása élőben megtekinthető a TFHE kiállításon, a Paneldoctor Kft. standján

A Paneldoctor Kft. közel 1 éves előkészítő munkája nemsokára beérik: egy új szolgáltatással jelentkezik a paneles technológiájú épületek felújítása során.

"Sajnos" - a szakmai indokokon és megoldásokon túl - már több apropója is van a szolgáltatás elindításának.

Internetes hírben tűnt fel az alábbi probléma, mely kezdetben lokálisnak tűnt, ám hamar kiderült, hogy érdemes felhívni rá a szakma figyelmét:

"Társasházi panelveszély: kilazult elem a magasban
2010. augusztus 10. 04:10 P. A. (Eger)
Öt centiméterrel kimozdult a helyéről az egyik Kallómalom úti épület egyik felső panel-eleme. Kisebb riadalmat okozott egy tűzoltóautó megjelenése vasárnap délután az egri Felsővárosban, amint arról már beszámoltunk. A környékbeliek találgattak: egy lakás ég, vagy talán más baj van. Amikor az egyik társasházat kezdték vizsgálni, egyesek már azt is tudni vélték, hogy a fal egy része omlott le. A helyzet azért nem volt ennyire súlyos, ami viszont tény: a Kallómalom úti épület egyik felső paneleleme mintegy öt centiméterrel kimozdult a helyéről. A kiérkező szakemberek megállapították, hogy a kapcsolóelemek korrodálódása okozhatta a problémát. Elhangzott az is, hogy az épületet mindez nem veszélyezteti, de azt nem lehet megmondani, hogy leeshet-e, és ha igen, mikor. Szakember szerint egy-egy apró földrengés is - amelyet az ember nem is észlel, csak a műszer - bizony végzetes lehet."

Magyarországon 2001-ben kezdődött az iparosított technológiájú épületek felújítása. A paneles technológiájú épületeket tulajdonképpen úgy hőszigetelték, hogy szakmailag, megfelelő méretezéssel senki sem vizsgálta azt, hogy vajon a külső kéregre helyezett hőszigetelő réteget (polisztirolos hőszigetelő maggal 6-12 centiméter vastagságban 15-25 kg/m², ásványgyapotos megoldással ez akár 8-15 cm-ben 25-50 kg/m² is lehet) elbírja-e a külső kéreg. Már évek óta rendelkezésre álltak a szakmai információk a megfelelő rögzítéstechnikai megoldások kialakítására, s bár ezek fontosságát a szakma is elismerte, de érvényesítésük érdekében ténylegesen nem tett semmit. A külföldi példák azt vetítették előre, hogy alapos szakértői vizsgálat és szükség esetén megfelelő tartószerkezeti megerősítés nélkül nem szabad olyan energetikai felújításba fogni, amely érintheti az épület tartószerkezetét, sőt káros hatással lehet rá. A Paneldoctor Kft. most arra vállalkozik, hogy az EJOT német szakemberei által kifejlesztett, és számos országban évek óta bizonyító stabilizáló megoldását bevezesse Magyarországon is.

A szolgáltatásról bővebben 2011.02.15-től a www.fixpanel.eu weboldalon olvashat, és a részletes technológia bemutatását pedig élőben megtekintheti a Tetők, Falak, Homlokzatok Szakkiállításon a Paneldoctor Kft. standján. (2011.02.16-17-18-án)

Gulyás István
ügyvezető igazgató

Ha az új szolgáltatással kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Paneldoctor Kft. munkatársától, használja az Információkérés gombot.
Kategóriák
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...