proidea.hu online termékinformációs katalógus

A ThermoShield festékcsalád a hő terjedésének minden fizikai formáját csökkenti, illetve gátolja


2015. július 13.

A Magyarországon 10 éve kapható ThermoShield festékcsalád energiamegtakarító képessége a nanoméretű alkotóelemeknek köszönhető

Júniusban volt a magyarországi ThermoShield forgalmazásának 10. évfordulója, hiszen 2005-ben írta alá a Berlini SICC GmbH - az egyetlen európai gyártó - és a Czinege és Fiai Kft. a kizárólagossági forgalmazási szerződést. Ekkortól elérhető tehát a ThermoShield különleges nanotechnológiás festékcsalád a magyar vásárlóknak, akik azóta élvezhetik a festék különleges előnyeit.

Nagy öröm ez minden tervezőnek, szakembernek, mivel attól fogva tudnak más módon is megoldani - épületen kívül és belül - építészeti, életviteli problémákat. A termékcsalád betervezése, használata nem jelent rizikót a szakembereknek, hiszen a képességeit a 2005-ben kiadott ÉME engedély igazolja.

A festékcsaládra megszerzett ÉME engedély megújítása, valamint új termékkel való kiegészítése azóta folyamatos. A termékcsalád tervezését, használatát az is könnyíti, hogy megtalálható a TERC adatbázisában.

Miért fontos a szakmának a ThermoShield termékcsalád, ami mára megkapta az UL 2818 -2013 szabvány szerinti "Zöld" minősítést is?

A ThermoShield festékcsalád termékei mikroszkopikus méretű, kicsiny kerámia gömböcskék millióiból állnak, amelyek egy kiváló minőségű kötőanyagba egyenletesen vannak beágyazva.

Egy egyszerű festéssel tehát az esztétikai, tartóssági, és egyéb kívánalmakon túl az épületek energetikai tulajdonságait is kedvezően lehet befolyásolni. Persze mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy igaz-e, amit a forgalmazó állít? Festéssel energiacsökkentés? Igen: legyen ez téli fűtési-, vagy nyári klimatizálási költség.

Miből adódik a ThermoShield festékcsalád energiamegtakarító képessége? A válasz egyszerű, a nanoméretű alkotóelemek miatt, a ThermoShield festékrétegben a hővezetés mindhárom ismert típusa "felmondja a szolgálatot".

Ennek fizikai megvalósulását, Dr. Orbán József Professzor Úr így írja le:

 
A nanoméretű vákuumos gömböket tartalmazó festékek hővezető képességéről

A hőszigetelő vékonybevonatok közé sorolhatjuk a ThermoShield "hőpajzs" membránbevonatot is, mely mikroméretű (Φ 10 ÷ 120 μm) kerámiagömbökből épül fel, rétegvastagsága kb. 0,3 mm, és hőszigetelő festékként alkalmazzák az építőiparban, elsősorban épülethomlokzatok, és belső terek hőszigetelő festésére.

Az üreges gömböket magas hőmérsékletű kerámiaolvadékból állítják elő, és lehűlésüket követően a belsejükben viszonylagosan vákuum alakul ki. Ezekben a mikro-méretű vákuumterekben már nem a megszokott módon érvényesülnek a hő terjedésével és vezetésével kapcsolatos törvényszerűségek.
 
 
A ThermoShield vékonybevonat hővezetőképességét befolyásoló tényezők:

1. Külső hősugárzás csökkenése
A kerámiagömbök az IR hősugárzás 85%-át a felületről reflexióval visszatükrözik.
2. Hővezetés (hőátadás) csökkenése
Szilárd anyagban, részecskéről részecskére terjed a hő, az anyagrészecskék rezgési energiájának átadásán alapszik. A gömbök között azonban túl kicsik az érintkezési felületek, ahhoz, hogy a hőátadás a szokásos módon megtörténhetne.
3. Hőáramlás (konvekció) csökkenése
Mozgó anyagrészecskék közvetítik a hőt. A vákuum térben a gázmolekulák száma minimális, esetleges mozgásuk a lehetséges rövid úthossz miatt, erősen korlátozott, így jelentéktelen a konvekciós hőáramlás.
4. A belső tér hősugárzásának csökkenése
A gömbök belső üregének mérete kb. 50 μm, ami közel azonos, mint az infravörös hősugárzás hullámhossza λ = 1μm÷100 μm. A belső kerámiafelület "hőtükörként" működve, a hősugárzás nagy részét visszatükrözi, illetve szétszórja.
 
 

A kerámiagömb-bevonat hőszigetelési mechanizmusa
 
Összegezve: a bevonat a hő terjedésének minden fizikai formáját csökkenti / gátolja.
 
Összeállította: Dr. Orbán József Tanszékvezető, főiskolai tanár, Építőmérnök, PhD.

A ThermoShield festékrétegben levő gömböknek mindegy, hogy melyik irányból jön a hő, a továbbterjedését jelentősen gátolni fogják, így a festék az épületek külső vagy belső falára festve is egyaránt hatásos.

A 10 éves tapasztalat alapján ezen feladatokra érdemes betervezni, ajánlani a ThermoShield festékcsalád használatát!

A beltéri festék Interieur / Vital:
 • bármely lakás, iroda diszkomfortja - hideg falak, hőhidak, magas páratartalom - esetén,
 • penészedés tartós megszüntetésére, falszárítás - magas páraáteresztő képesség - páraszabályzás - iskola, múzeum, iroda,
 • a minimális VOC tartalom miatt kipárolgásmentes, rendkívül egészséges,
 • a fűtési költségek csökkentésére társas, vagy magánházban
A kültéri bevonat Exterieur / History:
 • nyári hővédelem, téli fűtésköltség csökkentésének megoldására
 • falszárítás, homlokzatok vízzáróságának biztosítása esetén
 • muzeális épületek homlokzat-felújítása esetén, szinte az egyetlen lehetőség az energia-megtakarításra
 • meglévő hőszigetelés kiegészítésére, - sötét színűnél - védelmére, hatásának növelésére
 • egy tartós szép homlokzat kialakításának igénye esetén, hiszen öntisztuló, lemosható
A tetőfesték TopShield:
 • tetők vízzárásának, tetőtéri lakások, tetőbevilágítókkal rendelkező épületek hővédelmének biztosítására, klímatizálási költségek jelentős csökkentésére
A fa felületek védelme Nature / Nature Lasur:
 • külső fa felületek tartós felületvédelmére, lakott fa épületek energia-megtakarítási igénye esetén
A fém - ipari felületek védelme TopCoat:
 • kültéri fém tartályok korrózió és hővédelme, bennük tárolt folyadék párolgásának csökkentése
A 10 év alatt számtalan megvalósulás történt: többek között, Nagykőrös postapalota, Tata önkormányzati iskolák, óvodák, BGF Budapest Alkotmány utca, 2006-ban Budapest Garay tér 17. szám alatti ház homlokzata, 2006-ban Székesfehérvár polgármesteri hivatal, Szombathely református templom, Auchan tetőbevilágító ablakok, 2006-ban SUZUKI gyártócsarnok tetőablakai, faházak és számtalan magánház különböző részeinek festése.
 

Nagykőrös, Postapalota
 
Budapest, Garay tér 17.
 
Auchan, tetőbevilágító ablakok

A ThermoShield bevonatokkal kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Czinege és Fiai Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Termék
Termékcsalád  ThermoShield bevonatok

A nyolcvanas évek derekán a NASA fejlesztőmérnökeinek kemény munkájával megszületett egy látványosan különleges bevonat, az energia-megtakarítás talán egyik legizgalmasabb eszköze, a különleges „klímafesték”: a ThermoShield®, amely egyben színező, hosszú távú védelmet biztosító, valamint energia-megtakarítást eredményező bevonat. A ThermoShield® bevonatot úgy kell alkalmazni, mint egy hagyományos falfestéket. Problémamentesen felhordható bármilyen vakolatra, betonra, fára, fémfelületre vagy tapétára. A kerámia gömböcskék és a csúcsminőségű kötőanyagok együttesen nagy ellenálló képességet, valamint jó dörzsállóságot kölcsönöznek a felületnek. Az alapanyag színezésével több, mint 4000 féle színárnyalat előállítása lehetséges.

Cég
Székhely: H-5100 Jászberény, Pesti u. 36.
Telefon: +36 57 500 194
Fax: +36 57 500 191
E-mail:
Web: www.elektromosfutes.hu
Web: www.thermoshield.hu
ifj. Czinege Károly
ügyvezető +36 30 938 9921
   
   
   
   
A céget 1997-ben családi vállalkozásként alapították. A Czinege és Fiai Kft. tevékenységi körébe jelenleg a Garnish, Etherma, Eltherm, Frico márkájú elektromos fűtések (csempefűtés, rámpafűtés, ereszcsatorna, csőkisérő, tükör , ipari és talaj fűtések), valamint a ThermoShield termokeramikus membránbevonat mellett forrasztásmentes gyorscsatlakozók, extrudált ABS és polisztirol lapok és ablakba szerelhető réssellőzők forgalmazása tartozik. A cég törekvése olyan kül- és belföldi szállítóktól vásárolni, amelyek mögött biztos anyagi, fejlesztési háttér és működő minőségirányítási rendszer áll.

Elektromos fűtésekkel foglalkozó honlapjaik: https://elektromosfutes-tervezoknek.hu/, http://infrasugarzo.com/, http://webshop.infrasugarzo.com/
ThermoShield termékcsaláddal foglalkozó honlapjaik: http://favedelem.com/, http://belterifestek.hu/, http://homlokzatifestek.hu/, http://penesz.hu/
Márkanevek:
- elektromos fűtések: Garnisch; Etherma; Eltherm, Demista
- bevonat: ThermoShield
Kulcsszavak:  Czinege  és  Fiai  Kft  Thermoshield  festékcsalád  bevonat  beltéri  festék  Interieur  /  Vital  kültéri  bevonat  Exterieur  /  History  tetőfesték  TopShield  fa  felületek  védelme  Nature  /  Nature  Lasur  fém  felületekre  TopCoat