proidea.hu online termékinformációs katalógus

OBO termékek a vasbeton építményszerkezetek villámvédelmi célú felhasználásához


2018. május 03.

Az OBO földelő fixpont, mint a vasbeton szerkezetek lényeges eleme

Számos épület és egyéb építmény vasbeton vázszerkezettel létesül, amelyet részben vagy egészben villámvédelmi célra is fel lehet, illetve fel kell használni. Annak ellenére, hogy ez az építési technológia széles körben alkalmazott, az így készülő épületek villámvédelmi rendszerének szabványos kialakítása több olyan részletkérdést is felvet, amelyeknek érdemes egy kis figyelmet szentelni.

A vasbeton vázszerkezet, mint a villámvédelmi rendszer része

A vasbeton vázszerkezettel létesülő építmények esetében, a villámvédelmi rendszer (LPS) egyes részeit, mindenekelőtt a levezetőrendszert és a (potenciálkiegyenlítésre szolgáló) összekötő hálózatot a vasbeton szerkezet szerves részeként célszerű kialakítani. Az LPS ilyen formában történő megvalósítását több műszaki megfontolás is indokolja, melyek közül feltétlenül érdemes kiemelni a biztonsági távolság problematikáját. Ahhoz ugyanis, hogy a biztonsági távolság legalább a tető magasságáig elhanyagolható legyen, a felfogórendszer által felfogott villámáramot kellően sok részre kell osztani. A villámvédelmi követelményeknek megfelelően kivitelezett vasbeton szerkezet lehetővé teszi ezt, így a biztonsági távolság figyelmen kívül hagyható (nullának tekinthető), amint azt az MSZ EN 62305-3 szabvány 6.3.1. pontja, és a Villamos TvMI F.1.4.1. pontja is írja.
A vasbeton szerkezetek villámvédelmi célú felhasználása mellett szól az is, hogy az így kivitelezett rendszer időtálló, és fel sem merül a levezetők falon kívüli elhelyezését kísérő tűzvédelmi vagy esztétikai kérdés.

Fontos a szakszerű kivitelezés

A villámáram levezetésére szolgáló vasbeton szerkezeteket "illik" szakszerűen, a vonatkozó szabványok követelményeinek eleget téve kivitelezni. Mindenekelőtt azért, mert mégiscsak a villámáram levezetésére szolgálnak… De azért is, mert később (a betonozást követően) érdemben nem ellenőrizhetőek, nem is javíthatóak és általában a pillérekből, falakból kimaradó levezetők helyettesítése sem oldható meg egyszerűen.
A vasbeton szerkezeteket tehát a vasszerelés idején kell a villámáram levezetésére alkalmassá tenni, megfelelő keresztmetszetű és anyagú, a betonvasalástól szemmel jól elkülöníthető vezető beépítésével, amelyet a betonvasalással (a potenciálkiegyenlítés érdekében) legfeljebb 5 méterenként, de lehetőleg sűrűbben össze kell kötni. Természetesen ugyanilyen lényeges a vezetők kötése-toldása is, melynek céljára az MSZ EN 62561-1 szabvány szerint bevizsgált, statikailag kellően masszív összekötők használhatóak. Az elkészült szerkezetek szabványosságát és megfelelőségét a villámvédelmi tervek alapján elvégzett részleges felülvizsgálat hivatott igazolni.

Földelő fixpont: a vasbeton szerkezetek lényeges eleme

Hiába azonban a megfelelően kivitelezett levezető, ha bekötése a villámvédelembe nem lehetséges. Ezért nagyon lényeges, hogy a vasbeton szerkezetek felületén olyan kiállások készüljenek, amelyek alkalmasak a földelő- illetve a levezetőrendszer csatlakoztatására, villámvédelmi mérések elvégzésére. Ezek a kiállások lehetővé tehetik az építmény különböző vezetőképes szerkezeteinek közvetlen földelését is, így javítva a potenciálkiegyenlítés minőségét. A kiállásokat célszerű a beton felületébe simuló, úgyynevezett földelő fixpontokkal megvalósítani (1. ábra), legyen szó akár monolit, akár előre gyártott szerkezetekről.
OBO földelő fixpont elhelyezése monolit vasbeton pillérben
1. ábra: Monolit vasbeton pillérben elhelyezett villámvédelmi levezető kiállása (földelő fixpont), kivitelezés közben és elkészült állapotban. Fontos, hogy a földelő fixpont szorosan a zsalu belső felületéhez legyen szorítva, mert így a kiállás nemcsak használható marad, hanem esztétikailag sem lesz kifogásolható.

Az OBO kínálatában minden olyan termék megtalálható, mellyel a vasbeton építményszerkezetek alkalmassá tehetőek a villámvédelmi célú felhasználásra. Az új földelő fixpontok M10 és M12 csatlakozómenettel is rendelkeznek, így rugalmasabban használhatóak a kiállások kivitelezésére. A földelő fixpontok a villámvédelemben gyakran használt típusmegoldások közé tartoznak, így természetesen a www.obots.hu oldalon elérhető, szabadon használható anyagkiíró szoftverben is megtalálhatóak, többek között TS0037 és TS0111 azonosítóval.

Az OBO villámvédelmi termékekkel kapcsolatban bővebb információt talál a hír alatti termékképre kattintva. Amennyiben árajánlatot, részletes felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni az OBO Bettermann Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2347 Bugyi, Alsóráda 2.
Telefon: +36 29 349 000
Fax: +36 29 349 100
E-mail:
Web: www.obo.hu
Kruppa Attila
műszaki szaktanácsadó +36 29 349 124, +36 20 939 1232
   
   
   
Ulrich L. Bettermann 1993 őszén alapította az OBO Bettermann Hungary Kft.-t Budapesten. A dinamikus fejlődésnek köszönhetően, három év alatt a cég "kinőtte" budapesti ingatlanát, ezért 1996-ban megvásárolta Bugyi községben a mintegy 20 ha-t kitevő mai telephelyét. Az épületvillamossági szerelési anyagok piacán megszerzett pozícióját az OBO Bettermann Hungary Kft. szilárdan őrzi, az OBO Bettermann termékek legújabb elismerését az INDUSTRIA 2001 nagydíj fémjelzi.
További hírek a Túlfeszültség-védelem, villámvédelem termékkategóriában
További hírek a Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás termékkategóriában
További hírek az Épületvillamosság termékkategóriában
Kulcsszavak:  OBO  Bettermann  OBO  TS  LPS  villámvédelem  villámvédelmi  rendszer  földelő  fixpont  túlfeszültség  levezető  vasbeton  vasbeton  vázszerkezet  OBO