proidea.hu online termékinformációs katalógus

Nehéz burkolólapok ragasztása Ceresit CM 24 ragasztóval


2017. december 13.

Elsősorban nehéz, elszíneződésre nem hajlamos ipari lapok, természetes kőburkolatok, valamint kőporcelán (gres) lapok ragasztására ajánlott

Nehéz burkolólapok ragasztása Ceresit CM 24 ragasztóval

Mikor a burkolólapokat függőleges felületen a ragasztóágyba nyomják, a lap megcsúszhat. Ez zavaró, a munkát hátráltatja, hibákhoz vezet. A problémát előidézheti az is, hogy a bekeveréshez szükséges vízmennyiséget gyakran becsléssel állapítják meg. Az így készült ragasztóhabarcs állaga folyósabb lesz, viszont ez falfelületen, lábazaton, homlokzaton nem jó tulajdonság.
A ragasztók jelölésében (az MSZ EN 12004:2007 szabvány szerint) szereplő „T” betű azt jelenti, hogy a ragasztó használatakor a burkolólap még függőleges felületen sem csúszik meg („csökkentett lecsúszási hajlam”). Azonban vigyázat, a laboratóriumi minősítő vizsgálat során egy kb. 0,2 kg tömegű kőporcelán lap megcsúszását vizsgálják. (Ha a megcsúszás kisebb 0,5 mm-nél, a ragasztó megkaphatja a jelölést.) A burkolólapok viszont 0,2 kg-nál néha jóval nehezebbek, ezért olyan ragasztót kell választani, amelynek állaga és más tulajdonságai megfelelnek a célra.
A Henkel által gyártott Ceresit CM 24 nehéz burkolólap és kőragasztó jelölésében nemcsak hogy szerepel a „T” betű, de elsősorban nehéz, elszíneződésre nem hajlamos ipari lapok, természetes kőburkolat, valamint kőporcelán (gres) lapok ragasztására javasolt nedvszívó felületre, bel- és kültérben, vízszintes és függőleges felületen és nagy igénybevétel esetén is. Kiváló kezdeti tapadással rendelkezik, ezért a burkolólapok ragasztása történhet fentről lefelé is. Padlófűtés esetén is alkalmazható.

Kültéri alkalmazás illetve nagyméretű (40x40 cm és nagyobb) lapok esetén – az alapfelületen kívül – javasolt a lapok hátoldalának vékony lekenése is, hogy a feltapadás a teljes felületen légzárványok nélkül megtörténjen.
Bekeveréskor, előírt vízmennyiség adagolása mellett a ragasztó sűrű, nehezebben bedolgozható, de ezen ne lepődjünk meg. Az egyéb jó tulajdonságok mellett ez biztosítja, hogy a ragasztóágyon a vastag, súlyos burkolólapok sem csúsznak meg.

A ragasztó elkészítésekor ezért a 25 kg (1 zsák) poranyaghoz 6,0 – 6,5 liter hideg vízzel számoljunk. A keverést elektromos kézi keverőgéppel folyamatosan végezzük mindaddig, amíg az így kapott massza homogén és csomómentes nem lesz. Ezt követően, 10 perc pihentetés után, a ragasztóhabarcsot ismételten keverjük át. Ezzel az eljárással lesz megfelelő a ragasztó állaga és tartja meg elmozdulás nélkül a nehéz burkolólapokat. (Természetesen az alkalmazható burkolólap tömegének is van felső határa, ezért próbaragasztással lehet meggyőződni a ragasztó valós teljesítményéről.)
 
Ceresit CM 24 ragasztó

A Ceresit CM 24 ragasztó letölthető műszaki adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Henkel Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1113 Budapest, Dávid F. u. 6.
Telefon: +36 1 372 5555
Fax: +36 1 209 1543
E-mail:
Web: www.cimsec.hu
Web: www.ceresit.hu
Szentgyörgyi László
termékmenedzser  
   
   
   
   
A Henkel Magyarország Kft. – jogelődjeivel együtt – 1987 óta működik Magyarországon. Tulajdonosa a bécsi székhelyű Henkel Central Easten Europe. A vállalat hazánkban három üzleti területen folytatja tevékenységét: Laundry & Home Care, Beauty Care és Adhesive Technologies.
A Laundry & Home Care üzletág olyan jól ismert és nagyrészt piacvezető márkák értékesítésével foglalkozik, mint a Biopon, a Persil és a Tomi mosószerek, a Silan öblítő, illetve a takarítószerek közül a Bref, a Clin, a Sofix, és az Opti.
A Beauty Care üzletág a haj-, test- és szájápolás területén kínál kiváló, népszerű világmárkákat, ezek többek közt a Fa, a Palette, a Syoss, a Taft, és a Vademecum. Professzionális felhasználásra készülnek a Schwarzkopf Professional fodrászati termékek.
Az Adhesive Technologies üzletág egyrészt lakossági és szakipari ragasztóanyagokat kínál irodai, barkács és építési területekre (Ceresit, Cimsec, Pattex, Pritt, Thomsit), másrészt ipari felhasználáshoz forgalmaz ragasztó, tömítő és felületkezelő anyagokat, illetve technológiákat (Loctite, Bonderite, Technomelt, Teroson, Aquence).
A Henkel Magyarország Kft. jelenleg két gyárban folytat termelést.
Körösladányban mosó- és háztartási tisztítószereket állítanak elő. A Henkel gyár a vállalat közép-kelet-európai régiójának egyik legjelentősebb ellátó központja.
2012-ben zöldmezős beruházással épült meg a Komárom-Esztergom megyei Környén a Henkel új ragasztógyára, ahol jelenleg vizes bázisú és elektronikai ragasztóanyagok készülnek.
A Henkel magyarországi központja Budapesten található.
Márkanevek: Ceresit, Thomsit, Cimsec
Kulcsszavak:  Henkel  Ceresit  CM  24  ragasztó  hidegburkolat  kőburkolat  természetes  kövek  kőporcelán  gres  hidegburkolat  ragasztó  burkolólap  falburkolat  csemperagasztó  padlóburkolat