proidea.hu online termékinformációs katalógus

A szombathelyi Haladás Sportkomplexum monolit vasbeton szerkezeteinek építése


2017. április 27.

A kivitelezés néhány szokatlan megoldásához PERI fal-, pillér- és födémzsalu rendszereket alkalmaztak

Az új szombathelyi Haladás Sportkomplexum 2017 őszére készül el. A létesítményben két különböző funkciót alakítanak ki: egy több mint 8600 fő befogadására képes labdarúgó stadiont, illetve egy multifunkcionális sportcsarnokot. A stadion lelátója teljes egészében fedett lesz, melyben 12 Skybox kerül kialakításra; a labdarúgó pálya mérete 68x105 m. A sportcsarnok nagysága 50x60 m, melyben megtalálható lesz egy több mint 450 fős lelátóval rendelkező kézilabda pálya, valamint helyet kap a csarnokban birkózó-, ökölvívó- és konditerem, súlyemelő terem, szertár és bemelegítő folyosó is.

A sportkomplexum szerkezetépítési munkálatai 2016 tavaszán kezdődtek, és nagyjából egy éven keresztül tartanak. A monolit vasbeton szerkezetek építéséhez a kivitelező a PERI fal-, pillér- és födémzsalu rendszereit alkalmazta, néhány szokatlan megoldás segítségével.

A déli rámpa földszint feletti 32 cm vastag födémének és 1 m vastag szerkezeti gerendáinak betonozása során is biztosítani kellett az anyagmozgatáshoz szükséges kamionforgalmat. Ennek megoldására egy 6 m magas, 6,9 m fesztávú, MULTIPROP tornyokra támaszkodó, HEB főtartókból és RCS sínekből összeállított kiváltás került kialakításra. Az így létrejött kamionbejáró 20 m hosszúságú volt, míg az RCS sínekkel áthidalt felület nagysága nagyjából 170 négyzetmétert tett ki.

A 6 m magas és 6,9 m fesztávú, MULTIPROP tornyokra támaszkodó HEB főtartókból és RCS sínekből összeállított kiváltás

A lelátó előregyártott tribün elemeinek aláhúzása (130 fm hosszban) és monolit szakaszainak fenékzsaluzata a minden alaprajzhoz alkalmazkodó MULTIFLEX fatartós födémzsaluzattal és nagy teherbírású MULTIPROP tornyos rendszerrel készült. Ugyancsak MULTIPROP teherhordó tornyok segítségével készült el a déli rámpa földszint feletti födémlemeze is. A sportkomplexum monolit födémeinek építése során összességében közel 67,5 tonna MULTIPROP és PEP födémtámasz került felhasználásra.

A lelátó előregyártott tribün elemeinek aláhúzása és monolit szakaszainak fenékzsaluzata MULTIFLEX fatartós födémzsaluzattal és a déli rámpa földszint feletti födémeinek építése MULTIPROP tornyos rendszerrel


A 200 m hosszúságú földszinti lelátó fal íves szakaszai TRIO 330-as keretvázas falzsaluzat és 3,00 m-es RUNDFLEX íves falzsaluzat elemeinek kombinálásával, míg az egyenes szakaszok TRIO 330-as elemek segítségével lettek kialakítva.

A stadion 20 m magas lépcsőházi és liftakna falainak építése a külső oldalon FB állványokról, a belső oldalon BR aknakonzolra támaszkodó TRIO falzsaluzattal történt.

Laczkó Gyula, a GEDI Kft. építésvezetője véleménye a PERI rendszerekről: "A PERI zsalurendszereivel mindig gyorsan lehet építeni. A kamionbejáró építése során nagy fesztávot kellett megoldanunk, de a MULTIPOP tornyokkal alátámasztott gerendás rendszerrel ez a feladat is frappánsan teljesíthető volt. A PERI szolgáltatásai közül kiemelném a rugalmas kiszolgálást."

PERI rendszerek a projektben:
  • VT 20
  • DOMINO keretvázas zsaluzat
  • GT 24
  • MULTIPROP rendszer
  • RUNDFLEX íves falzsaluzat
  • MULTIFLEX fatartós födémzsaluzat
  • TRIO 330
A földszinti lelátó fal íves szakaszai TRIO 330 és RUNDFLEX elemek kombinálásával készültek, látszóbeton minőségben
 

A beruházás során alkalmazott PERI termékek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Peri Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1181 Budapest, Zádor u. 9.
Telefon: +36 1 296 0960
Fax: +36 1 296 0950
E-mail:
Web: www.peri.hu
Deáki Zsolt
ügyfélszolgálati mérnök +36 1 296 0924
   
   
   
A Peri Kft. 1990 óta tevékenykedik Magyarországon, a német PERI GmbH leányvállalataként. A zsaluzatok és rendszerberendezések széles köre minden igény esetén a legoptimálisabb megoldást nyújtja, legyen szó fatartókról, keretes- és falzsaluzatokról, pillérzsaluzatokról, födémzsaluzatokról, kúszóállványokról, munkaállványokról, önkúszó zsaluzatokról, teherhordó állványokról, födémtámaszokról, faltámaszokról, zsaluhéjakról, egyoldali falzsaluzáshoz szükséges támbakokról vagy átkötési rendszerekről.
Kulcsszavak:  PERI  Szombathely  Haladás  Sportkomplexum  labdarúgó  stadion  multifunkcionális  sportcsarnok  monolit  vasbeton  szerkezetek  tribün  lelátó  falzsalu  pillérzsalu  pillérzsaluzat  födémzsalu  multiflex  rundflex  fatartós  íves  födémzsaluzat  trio  330  domino  keretvázas  falzsaluzat  multiprop  födémtámasz  teherhordó  torony