proidea.hu online termékinformációs katalógus

Alacsony üzemeltetési költségek pneumatikus hő- és füstelvezető rendszerekkel


2018. április 04.

Vésznyitás és a napi szellőztetés ugyanazon Colt nyitószerkezettel

A Colt cégcsoport nagy hangsúlyt fektet olyan rendszerek szállítására, amelyek üzemeltetésük során a lehető legalacsonyabb költségszinten tarthatóak. Nincs ez másképpen a pneumatikus működtetésű gravitációs hő- és füstelvezető berendezéseknél sem.

Általánosságban elmondható, hogy egy elkészült RWA rendszer átadása után az üzemeltető a vártnál magasabb karbantartási költségekkel szembesül, nem beszélve a rendszer szavatos alkatrészei cseréje miatt keletkező kiadásokról. Számtalan esetben lehet találkozni a munkák során rossz szájízű megbízóval, aki csak a sikeres műszaki átadás-átvétel után szembesül azzal, milyen RWA rendszert "vásároltak", és milyen magas éves költségek mellett lehet azt üzemeltetni (cserélendő CO₂ palackok, Druckgasgenerator, stb.).

A Colt neve egybeforrt azokkal a megoldásokkal, amikor az elsődleges funkció mellett nagy jelentőséggel bír a napi szellőztetési funkció is. Jellemzően olyan helyeken lehet ezzel találkozni, ahol nagy belső hőterheléssel járó technológia van. Ilyen helyeken az egyszárnyú, tradicionális füstelvezető kupolák szellőztető funkciója messze nem elég. Hatékonyan csak zsalus szellőzőket, vagy két szárnyú kupolákat lehet ilyenkor alkalmazni.


1. ábra - Apollo kétszárnyú füstelvezető szellőztető kupola


2. ábra - ECO zsalus szellőző berendezés

Az 1., 2. ábrákon látható berendezések ugyanazon nyitószerkezettel valósítják meg a hő- és füstelvezetés esetén történő vésznyitást, mint a napi szellőztetési funkció esetén. Bevizsgálásokkal igazolható, hogy egy gyári sűrített levegős hálózat által biztosítható 6-7 bar nyomás esetén mekkora erővel rendelkeznek a berendezésekben alkalmazott munkahengerek, vagyis milyen hóterhelésnek felelnek meg. Emlékeztetőül, hazánkban ez a követelmény SL250 (250 N/m²). Mindkét fenti berendezés esetében, a kialakításuknak köszönhetően - vagyis nem kell átnyílniuk 170°-ban - a munkahengerek működtethetőek 6-7 bar nyomású levegővel hő- és füstelvezetésre. Így a 3. ábrán látható vezérlés megvalósítható.


3. ábra - Pneumatikus vezérlés / 4. ábra - CO₂ palackkal ellátott vésznyitó kazetta

A Colt pneumatikus szellőztető vezérlőszekrény úgy van kialakítva, hogy elsődleges funkciója - a szellőztetés - mellett, ellátja a hő- és füstelvezetési funkciót is. Természetesen a nyitó forrásnak - legyen az CO₂ palackkal ellátott vésznyitó kazetta (lásd 4. ábra), vagy sűrített levegős légtartály (lásd 3. ábra - kék légtartályok a vezérlőközpont felett) - minden esetben kívülről kell érkeznie.

A légtartályos nyitás esetén a légtartályok úgy vannak méretezve, hogy a telepített rendszer sűrített levegős igénye (füstelvezetőkben lévő munkahengerek, valamint a kiépített csőhálózat) 6 szorosan van fedezve (háromszori nyitást - háromszori zárást feltételezve.) Ebben az esetben nem kell cserélendő alkatrészekről beszélnünk, hiszen a légtartályok a központi sűrített levegős hálózatról kapják a levegőt, ugyanakkor el vannak látva visszacsapó szeleppel - így az egész gyári sűrített levegős hálózat leállása esetén is tartják a szükséges nyomást, és légmennyiséget.

Összességében elmondható, hogy egy sok füstszakaszos rendszer esetén jelentős költségmegtakarítás érhető el, nem beszélve arról, hogy a rendszer minden időpillanatban üzemkész hő-, és füstelvezetésre. Akár nyitva van egy esetleges vétlen, vagy valós kioldást követően, akár zárt állapotban, amikor a kioldásra szolgáló légtartályok automatikusan feltöltődnek a gyári sűrített levegős hálózatról.


Ha szeretné megtekinteni a Colt gravitációs füstelvezető és szellőző berendezések műszaki adatait, letölthető műszaki anyagait, kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Colt Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Termék
Cég
Székhely: H-1103 Budatest, Gyömrői út 156-158.
Telefon: +36 1 433 2786
Fax: +36 1 433 2787
E-mail:
Web: www.colt-info.hu
Csordás Zoltán
ügyvezető  
   
   
   
A Colt Hungária Kft. a Colt cégcsoport tagja, mely egyike Európa vezető, független épületszolgáltatásokat nyújtó társaságainak. A Colt már 1931 óta biztosít egészséges, kényelmes és biztonságos környezetet ipari és kereskedelmi épületek számára egyaránt. A Colt a világ több mint 75 országban nyújt tervezési és egyéb szolgáltatásokat, és szállít termékrendszereket az építőipar számára.
A Colt Hungária hő- és füstelvezető termékeket és megoldásokat, légkezelő rendszereket, hűtő-fűtő berendezéseket és árnyékolástechnikai rendszereket forgalmaz és épít be új vagy már meglévő létesítményekbe. A szolgáltatásaik kiterjednek a tervezési tanácsadásra, egyedi rendszerek tervezésére és szimulációs tesztelésére, továbbá projektek menedzselésére. A cég kiemelt figyelmet fordít az utólagos termékkövetésre és karbantartásra is.
Márkanevek: Colt
Kulcsszavak:  Colt  pneumatikus  működtetésű  gravitációs  hő-  és  füstelvezető  pneumatikus  működtetés  hő-  és  füstelvezetés  RWA  CO2  palack  Druckgasgenerator  napi  szellőztetés  füstelvezető  kupolák  kupola  Apollo  kétszárnyú  füstelvezető  szellőztető  kupola  zsalus  szellőző  ECO  vésznyitás  pneumatikus  szellőztető  vezérlőszekrény  vésznyitó  kazetta  sűrített  levegős  hálózat