proidea.hu online termékinformációs katalógus

A téli betonozás sikere


2017. november 29.

A hőmérséklet mellet az alkalmazott betontechnológia határozza meg a kivitelezés eredményességét

A beton a világon a második legtöbbet használt anyag. Csak a víz tudja megelőzni. Mint az egyik legfontosabb termék, elkerülhetetlen folyamatos használata. Miután a keverék fontos alkotórésze a víz, belátható, hogy fagypont alatti használata esetén felmerülhetnek gondok. Magyarország éghajlata nagyon változatos, amivel együtt jár a hónapokon keresztül tartó hideg. Amennyiben hidegben kell betonozni, a problémák megelőzése érdekében nem árt néhány ezzel kapcsolatos adatot ismerni.

Először is a beton hidratációja kb. 5 °C körül megáll, nem szilárdul tovább. Amennyiben a hőmérséklet emelkedik, a beton tovább szilárdul. Azonban ha a beton nem érte el a kb. 10 N/mm² nyomószilárdságot és megfagy, ez esetben a már kialakult kötések roncsolódnak, így a végszilárdság az eredetileg tervezett alatt fog maradni.

Ezek alapján érdemes átgondolni, mikor milyen megoldásokkal érhető el a kívánt beton-minőség. Alapvető az időjárás előrejelzés figyelembe vételével a legmegfelelőbb időpont megvárása, ha erre lehetőség van. A legegyszerűbb temperálási lehetőség, ha a keverékhez melegítjük a keverővizet. A beton önmagában is fejleszt némi hőt, tehát nagy tömegű műtárgyak esetén betakarással már megóvható a művünk. A beton védelmével, szigetelésével, esetleges fűtésével olyan állapotot érdemes létrehozni, hogy minél gyorsabban elérhesse a kritikus szilárdságot.

Természetesen a lassú szilárdulás velejárója, hogy ilyenkor, tapasztalati adatok alapján, a szerkezetet terhelni nem szabad, például a födém-támaszok ritkítását megelőzően mindenképpen a szilárdságot vizsgálni kell.
A téli betonozás sikerének érdekében betontechnológia oldalról is érdemes változtatni. Először is az építőanyag kereskedésekben is beszerezhető többféle cement. Javasolt első lépésben a 32,5-es cementet egy magasabb szilárdságú, 42,5-es cementre cserélni. Így a beton hamarabb eléri szilárdságát.

Ezzel együtt ajánlott folyósító szerrel csökkenteni a beton víz-cement arányát. Ennek következtében a beton végszilárdsága megnövekedik és jellemzően ezzel együtt a korai szilárdsági értékek is magasabbak lesznek. A folyósító szereknek kettős jó hatása egyrészt a szilárdság növekedéssel hamarabb eléri a kritikus szilárdságot, valamint az esetleges fagyás következtében létrejött szilárdság romlás esetén remélhetően elegendő lesz a betonban lévő tartalék a végső szerkezet megfelelő működéséhez. Folyósító szerek helyes kiválasztásához jó, ha ismert annak mellékhatása, tehát ez esetben célszerű kötésgyorsító hatású folyósító adalékszert választani.

Ezek vagy hagyományos naftalinszulfonát alapú termékek a Mapefluid N200, vagy PCE alapú adalékszerek, mint a Dynamon SR1 vagy a Dynamon SP1.
További jó lehetőség a kötés- és szilárdulás-gyorsító adalékszerek alkalmazása. Mapefast CF1 kötésgyorsító a víz molekula láncát megváltoztatva éri el a gyorsabb kötését a betonnak, A Dynamon HAA szilárdulás-gyorsító használata pedig magasabb korai szilárdság értékeket eredményez, a hideg időjárás esetén.

A "hideg időjárás" természetesen szubjektív. A helyi körülmények, a hőmérséklet mellett a betonozás fajtája és az alkalmazott védelem határozzák meg együttesen a munka sikerét.

A Mapei betonadalékszerek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: +36 23 501 670
Fax: +36 23 501 666
E-mail:
Web: www.mapei.hu
Fehér Zita
szaktanácsadó +36 40 462 734, +36 23 501 674
   
   
   
1937-ben Milánóban alapított Mapei mára világelső az építőipari ragasztók és építőkémiai termékek gyártásában. A Mapei termékei, ragasztók és az építőipari segédanyagok, hozzájárulnak az életminőségünk jobbá tételéhez és lakókörnyezetünk esztétikájának, komfortjának és biztonságának javításához. Másrészről a termékek teljesítményének és színeinek széles skálája nemcsak a megbízhatóságot és stabilitást biztosítják, hanem segítik és arra buzdítják a tervezőket és designereket, hogy további szebb, egészségesebb és biztonságosabb épületeket alkossanak.
Kulcsszavak:  mapei  betontechnológia  beton  betonozás  beton  adalékszer  betonjavító  anyagok  kötésgyorsító  szilárdulás-gyorsító  cement  mapefast  mapefluid  N200  dynamon