Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése környezetbarát Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal

Az anyag magas pórustartalmának köszönhetően párazáró réteg nélkül elkészíthető

A homlokzati falak utólagos hőszigetelése napjainkban igen aktuális kérdés, köszönhetően az eleve magas energiaáraknak, illetve "talán a felismerésnek", miszerint az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentése az egyik legjobb hosszútávú befektetés. Ezen a vonalon elindulva az épülethatároló szerkezetek energetikai korszerűsítése a feladat, amely többféle szerkezetet érint (nyílászárók, födémek, falak, stb.), ezek egyike a homlokzati falazat. Jelen cikk ennek hőszigetelését, azon belül is a sokak által vitatott, illetve rossz megoldásnak tartott belső oldali hőszigetelést tárgyalja.

A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése nem minden esetben megoldható. A régi műemléki épületeknél a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el hőszigetelő lapokkal, más esetekben pedig a több lakásos társasházak tulajdonjogi vitái, illetve az anyagi fedezet hiánya lehet az ok.

Ilyen esetekben csak a belső oldali hőszigetelés kerülhet szóba. Számos paraméter mellett a legfontosabb szempontok a hőszigetelő anyagok hőszigetelő képessége, tűzállósága, stabil ellenálló kivitele, de a "szakma mélyére ásva" rendkívül fontos az épületszerkezet hőszigetelés utáni páratechnikai viselkedése.

A belső oldali hőszigetelés készítésének problémáira megfelelő megoldást jelentenek a kálcium-szilikát alapanyagú, kapilláraktív, diffúziónyitott hőszigetelő rendszerek.

Az Ytong pórusbeton 1923 óta ismert a falazóelemek piacán. A "továbbfejlesztett pórusbeton" hazánkban hőszigetelőanyagként 2008 szeptembere óta Ytong Multipor néven kerül forgalomba a Németországban már jó ideje rendszeresített alacsony hővezetési tényezőjű (λ=0,045 W/mK), könnyű (115 kg/m³) Ytong Multipor ásványi hőszigetelő lapok. Némi névmódosítás után a termék ma Multipor névre hallgat. A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagyméretűek (600x500 mm), és különböző vastagságúak (50-200 mm).

A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elkészíthető. A lakóterek falszerkezeteiben "normál" hőmérsékleti és páraviszonyok mellett, nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése. A szigetelendő falszerkezetre történő teljes felületű ragasztással elkerülhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között un. "bezárt légrések" alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat. Emellett az alapanyagok és a Multipor ragasztóhabarcs lúgos közege is akadályozza a penészgombák elszaporodását.

A kapilláraktív, diffúziónyitott rendszer működése

A Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal készített belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül elkészíthető. Az anyag magas pórustartalmának köszönhetően a levegő páratartalmából a nedvességet fel tudja venni. A hidegebb zónában a kondenzációhoz közeli állapotú párát a kapilláris szerkezet azonnal visszavezeti a melegebb, belső tér felé, ahol az ismét párává alakul át. Ez egy ismétlődő folyamat, amely lezajlik a belső tér páratartalmi változásainak hatására is, de főként a nyári időszakban csökken a hőszigetelés nedvességtartalma.
A belső oldali hőszigetelés elkészítésével a szerkezet nedvességtartalma megnő mivel a hőszigetelés - az alapfelület kialakításától a felületképzésig - vizes technológiával készül. Ez a bevitt nedvesség azonban idővel távozik a szerkezetből, azaz a szerkezet nedvességtartalma folyamatosan csökken. Ehhez azonban szükséges, hogy a hőszigetelt falazat védve legyen a felszivárgó nedvességtől, valamint a csapóeső elleni védelmét is meg kell oldani víztaszító hatású homlokzati színvakolattal, festékkel vagy ezek hiányában színtelen impregnáló bevonattal.
A belső oldali hőszigetelés egyik legfőbb előnye, hogy a falszerkezet felületi hőmérséklete megnő. Egy régi, rossz hőszigetelő képességű falazat felületi hőmérséklete 20°C belső léghőmérséklet esetén a leghidegebb téli napokon 17°C körüli, amely hideg sugárzó felület a helyiség hőmérsékleti komfortérzetét jelentősen rontja (a sarkok felületi hőmérséklete ettől sokkal rosszabb, akár 9°C is lehet!). Ebben az esetben a komfortérzet javítására a levegő hőmérsékletének megemelése szükséges ~23-24°C körüli értékre, amely fűtésköltség tekintetében jelentős többlet kiadást eredményez. A belső oldali hőszigetelés elkészítése után 20°C belső léghőmérséklet esetén a felületi hőmérséklet mindössze 19-19,5°C-ra csökken, amely csekély változás szinte elhanyagolható, a komfortérzet nem romlik.

A hőhídhatás minimalizálása érdekében javasolt a hőszigetelést legalább 50 cm szélességben "befordítani" a hőszigetelt falazatba csatlakozó szerkezetekre (harántfalak, födém). A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor ragasztóhabarccsal, a végleges felületképzés (festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.
A "Környezetbarát" tanúsítvánnyal rendelkező Multipor ásványi lapok egyedülálló anyagtulajdonságuknak köszönhetően széleskörű felhasználást tesznek lehetővé lakó, ipari illetve régi és új épületek különböző szerkezeteinek hőszigetelésére, mely előnyöket a 2009-ben átadott Construma díj is igazol.

Az Ytong Multipor hőszigetelő rendszerről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Multipor hőszigetelő lap

A Multipor ásványi hőszigetelő lap elsősorban a lefelé hűlő födémek, illetve lakások, házak belső oldali hőszigetelésére ajánlott. Egyúttal a szálas vagy polisztirol hőszigetelések praktikus és környezetbarát alternatívája. Alkalmas régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelésére.

CAD
Termékismertető