Életveszélyes életvédelmi készülékek vannak forgalomban

Fontos tudnivalók a Schneider Electrictől a feszültségfüggő áram-védőkapcsolókról

A Schneider Electric, felelősségteljes gyártóként kötelességének érzi felhívni a figyelmet egy igen fontos szakmai, kereskedelmi jelenségre, mellyel napjainkban találkozhatunk.
Elérhetővé vált Magyarországon az úgynevezett feszültségfüggő áram-védőkapcsoló. Rendkívül veszélyes készülékről van szó, hiszen az életvédelmi funkció - amely az emberek áramkörbe kerülése esetén nyújt védelmet - megszűnhet, például a nullavezető szakadása esetén.

Mivel a megjelent termékek csomagolásán semmilyen jel nem utal erre a tényre, legfeljebb a készülék oldalán található E3 osztályozás (kizárólag a katalógusokban található erre vonatkozó információ), és a termékek árai kecsegtetően alacsonyak, fokozott figyelmet igényelnek az értékesítés során.
Az Érintésvédelmi Munkabizottság 2013 év végén született állásfoglalása szerint ezeket a készülékeket nem ajánlja a szakma felhasználásra.
Továbbá a feszültségfüggő áram-védőkapcsolók részleteiről szóló szabványok (61008-2-2 vagy 61009-2-2) Magyarországon nem elfogadottak, így azok alkalmazása helytelen.
Kérje a Schneider Electric szakértő kollégáinak segítségét, ne engedjen a csábításnak!
Az Ön felelőssége is, ha az áram-védőkapcsoló életvédelmi készülék emberéleteket veszélyeztet!

Az Érintésvédelmi bizottság állásfoglalása

A munkabizottság 2013 decemberi ülésén hangzott el a következő kérdés:
Lehetséges-e Magyarországon a feszültségtől függő áram-védőkapcsolók (angol kifejezésekkel: „electronic RCCB” vagy Voltage Dependant RCCB = VD technológia) használata? Ha igen, akkor milyen területeken és milyen céllal?

Válasz:
A feszültségtől függő működésű elektronikus áram-védőkapcsolók előtti nullavezető szakadás, vagy más okból bekövetkezett feszültség kimaradás estén azok nem működnek. Így nem tudják ellátni a feladatukat – életveszélyesek lehetnek – ezért használatuk nem ajánlható.

Az áram-védőkapcsolók forrásszabványai: az IEC 61008-1, amely a túláramvédelem nélküli, és az IEC 61009-1, amely a túláramvédelemmel felszerelt készülékeket tárgyalja. Mindkét szabványban a 4. fejezet foglalkozik e védőkészülékek osztályozásával. A működési mód szerint lehetnek a hálózati feszültségtől funkcionálisan független vagy függő áram-védőkapcsolók.

A hálózati feszültségtől függő azon kapcsolók alkalmazását, amelyek a hálózati feszültség hibájából bekövetkező vészhelyzetben nem kapcsolnak ki, az IEC szabvány feltételekhez köti, pl. szakember felügyelete alatti felhasználásra ajánlja, és nem javasolja e kapcsolók általános, például lakásokban való felhasználását.

E két IEC szabványt átvette az európai szabványszervezet, a CENELEC, és ennek alapján az MSZT is kiadta magyar szabványként: MSZ EN 61008-1:2013, és MSZ EN 61009-1:2013 jelzettel. A CENELEC azonban sok helyen módosította és korszerűsítette az IEC szabványokat, és más biztonsági szempontokat vett figyelembe. A CENELEC alapú szabványokba bekerült az 1.) táblázat, amely összefoglalja az áram-védőkapcsolók típusait működési módjuk szerint.

1). táblázat
a Kiegészítő vedelem, amely csak ≤30 mA értékű áram-védőkapcsolók esetén van biztosítva.
b Csak a csatlakozóaljzattal egy egységben összeépített készülékek, vagy azok, amelyek kizárólagosan a csatlakozóaljzattal megegyező szerelvénydobozban, helyileg együttes alkalmazásra vannak tervezve.

Összefoglalva:
A jelenleg érvényes MSZ EN 61008-1 és az MSZ EN 61009-1 jelzetű magyar nemzeti szabványok sem ajánlják általános célú felhasználásra a hálózati feszültségtől funkcionálisan függő és a 4.1.2.2.b) szakasz szerinti hálózati feszültség hibája esetén automatikusan nem nyitó áram-védőkapcsolókat!
Mindkét szabvány elsősorban kiegészítő védelemre, vagy csatlakozóaljzattal egybeépített készülékekben való alkalmazásra javasolja. A feszültségtől függő működésű áram-védőkapcsolók alapvető problémája az, hogy az előttük történt nullavezető szakadás, vagy más okból bekövetkezett feszültségkimaradás esetén azok nem működnek. Így nem tudják ellátni a feladatukat – életveszélyesek lehetnek –, ezért használatuk nem ajánlható.

A feszültségtől függő működésű áram-védőkapcsolók használati útmutatójában a forgalmazó köteles felhívni a felhasználók figyelmét az adott áram-védőkapcsoló működési jellemzőire és az alkalmazási lehetőségeire! Ezen kívül a működési módjuknak megfelelően a készülékeken is fel kell tüntetni a szabványban előírt E1, E2 vagy E3 jelölést!

Minden esetben ellenőrizze, hogy az Ön által választott áram-védőkapcsoló melyik technológiával működik!

Ha a cikkben szereplő terméktípusokkal kapcsolatban további információt szeretne, küldje el üzenetét a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. munkatársának az alábbi gombok egyikének segítségével.

Kategóriák
Megszakítók, kismegszakítók, áramvédő kapcsolók