proidea.hu online termékinformációs katalógus

Az ELCO Magyarországon az elsők között tudja a termékeit GAR minősítéssel szállítani


2018. május 04.

2018. 04. 21-ével lépett életbe a korábbi GAD (Gas Appliances Directive) minősítést felváltó GAR (Gas Appliances Regulation) minősítés

ELCO ipari fűtési rendszerek

Úgy, ahogy Magyarországon is egymást követik a "gáztörvény", és egyben az ehhez szervesen kapcsolódó Kéményseprő-ipari rendelet változásai, az európai piacon is változnak a harmonizált rendeletek. Ennek egyik, a szegmensünket jelentősen érintő irányelve ezennel rendeletté avanzsált!

A GAD-ról röviden annyit, hogy 1990-ben vezették be a 90/396/EC irányelvként, de 1993-ban már változtatták is a 93/68/EEC irányelv alapján, amikor az egységes CE jelölés fogalmát bevezették. A GAD maga végül is nagyon leegyszerűsítve azokra a berendezésekre vonatkozott, amelyek gáznemű tüzelőanyagot égettek el és ennek hőjét hasznosították. Az Európai Unió létrejöttével az egyes országok saját rendelkezéseit harmonizálták és létrehozták az EN rendeleteket, amelyeket központilag megjelentettek az európai hivatalos közlönyben (Official Journal - OJ). 2009 végén az Európai Bizottság bevezette a 2009/142/EC becikkelyezett irányelvet, amely összegezte az eredeti 1990-es irányelv szövegezését és az összes későbbi kiegészítést egy dokumentumban. Ekkor természetesen egyszerűsítették és érthetőbbé tették a nyelvezetét.
Ezt az egységesített irányelvet 2010. január 5-ével léptették életbe azzal, hogy az összes érintettségi körbe tartozó berendezésnek meg kell felelnie az abban rögzített feltételeknek ahhoz, hogy az Európai Unióban forgalomba kerülhessenek.

Miért is vált szükségessé a GAD irányelv cseréje? Az életbe léptetés során kiderült, hogy vannak olyan tagállamok, ahol nagyon elmaradott volt az ilyen jellegű szabályozás, de ugyanakkor az alkalmazott gázminőségek is változóak voltak, ezért szükségessé vált, hogy tiszta körülményeket teremtsenek és a jogi hatásköröket egyértelműen behatárolják.

A GAR (EU) 2016/426 rendelet az Európában 2008-ban elfogadott és azóta alkalmazott Új Törvényhozási Rendszer kereteiben született újjá. 2016 március 9-én jelent meg, és tartalmazza a berendezésekre és csatlakozási szerelvényekre (fittingek) vonatkozó összes előírást, amelyeknek meg kell feleljenek, hogy az EU-ban értékesíteni lehessen azokat. Az egyik jelentős különbség talán az, hogy most már nem csak a gáznemű anyagot elégető berendezésekre vonatkoznak az előírások, hanem a szállítást, szabályozást megvalósító biztonsági, ellenőrző és beavatkozó szerelvényekre is. Ugyanakkor az EU-n kívülről behozott összes új és/vagy használt berendezés kapcsán egyértelmű útmutatást ad, és az összes, úgynevezett távolsági értékesítés tekintetében támaszt nyújt.

Kiesnek a rendelet hatálya alól:

-  az olyan különlegesen ipari célokra fejlesztett berendezések, amelyeket a helyszínen építenek össze
-  a légúti vagy vasúti célokra fejlesztett és ott alkalmazott berendezések
-  a laboratóriumokban vizsgálati céllal kialakított időszakos működésű berendezések
-  a történelmi vagy művészeti értéket képviselő, de nem üzembe helyezett berendezések
-  és az olyan magán gyártmányok, amelyek nem hivatásos körülmények között készültek és kizárólag magán felhasználást céloznak

A rendelet céljai változatlanok maradtak, tehát általánosan nem származhat anyagi előnye senkinek abból, hogy megfelel ennek, de nélküle nem forgalmazhatja a terméket az EU-ban. A szerelvények tekintetében, amúgy is CE jelöléssel kell ellátni őket, de ezzel párhuzamosan a rendeletnek való megfelelőséget is meg lehet szerezni, viszont ugyanazt a feltételrendszert kell teljesíteni, amelyet a berendezésekkel szemben előírnak. A GAD esetében kizárt vagy hatály alól kiemelt 105°C fölötti hőmérséklettel üzemelő berendezések, mint gáz-üzemű gyors gőzfejlesztők, forró vizes gázkazánok és gáz üzemű gőzkazánok is a hatálya alá kerültek, amennyiben a felsorolt feladatok (pl. helyiség fűtés, HMV készítés) valamelyikét látják el. A rendelet ugyanakkor szükségtelennek tartja a 3,5-es racionális energiahasznosítási előírást az összes olyan berendezésnél, amely egyébként megfelel a 2009/125/EC irányelvnek, az "EcoDesign" jegyében életbe léptetett ErP rendelet sorozatnak.
A gyártó fogalmát nagyon pontosan körülírja, ezáltal mindazok a nagykereskedők, akik saját márkanév alatt szeretnének forgalmazni valamit, ezentúl előlépnek gyártóvá, annak pozitív, de általában inkább negatív felelősségvállalási kötelezettségeivel. Mindeddig a felelősség kizárólag a termék tényleges gyártóját terhelte, függetlenül a kereskedői előírásbeli szegényességektől. A gyártóknak ezentúl vezetni és dokumentálni kell egy kockázat-értékelést a termékeikkel kapcsolatosan, amelyben professzionális módon rögzítik a használati előírásaikat is. Ennek keretében a gyártónak rögzítenie kell az esetleges visszaélésekre okot adó körülményeket is. Az összes apróbb változtatás közül a legjelentősebb az, hogy a gyártóknak úgy kell megtervezniük és legyártaniuk a berendezéseiket, hogy azok szénmonoxid kibocsátása ne lehessen emberi egészségkárosító hatású. Ez az előírás korábban csak a kémény nélküli gázüzemű fűtőberendezésekre és kis vízmelegítőkre vonatkozott.

A GAR minősítés legfeljebb 10 év időtartamra érvényes és a gyártó kötelessége azonnali hatállyal értesíteni a hatóságokat a terméket érintő változtatásokról. Ugyanakkor az eljáró hatóság kötelessége értesíteni a gyártót minden olyan műszaki vagy jogi változtatásról, amely a minősítés folyamatát érinti.

Az Ariston kondenzációs gázkazánok letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Ha árajánlatot vagy részletes felvilágosítást szeretne kérni az Ariston Thermo Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1135 Budapest , Hun u. 2.
Telefon: +36 1 237 1110
Fax: +36 1 237 1111
E-mail:
Web: www.ariston.com
Web: www.elco.co.hu
Szilágyi Beáta
marketing manager  
   
   
   
   
Az Ariston Thermo Hungária Kft. az Ariston Thermo Csoport magyarországi leányvállalata. Az Ariston Thermo Csoport mintegy 70 év óta áll a világ fűtéstechnikai piaca élvonalában, a fűtő és légkondicionáló, valamint vízmelegítő és forróvíztároló berendezések gyártásában és értékesítésében. A piaci igényekhez alkalmazkodva legújabb fejlesztései a megújuló energiák, napkollektorok és hőszivattyúk területén történtek. Az olasz központhoz 5 gyáregység tartozik, amelyek a hazai és a külföldi piacok számára egyaránt termelnek. 1998-ban a Ariston Thermo Hungária Kft. az EN ISO 9001 szabvány szerint minősíttette saját minőségügyi rendszerét, és elnyerte a kitüntető „Corporate Certificate Europe” címet.
Márkanevek: Ariston, ELCO
Kulcsszavak:  GAR  minősítés  GAR  Ariston  elco  genus  fali  kondenzációs  gázkazán  kondenzációs  gázkazán  elco  thision  l  eco  elco  trigon  xl  genus  premium  evo  hp  elco  r3400  elco  r3500  elco  r3600