proidea.hu online termékinformációs katalógus

Erős szezonra számít az építőiparban a Lindab


2017. május 10.

Kedvező tendenciákra számít a cég a profil- és légtechnikai termékek gyártása területén

Akár kétszámjegyű forgalomnövekedést is hozhat az idei év a profil- és légtechnikai termékek gyártása területén piacvezető szereplők között számon tartott Lindab Kft. számára. A megrendeléseket egyszerre fűthetik az újabb európai uniós pályázatok, az irodaház-, illetve lakásépítések felfutása, továbbá az új épületek építésére vonatkozó előírások szigorodása. Ezzel szemben az építőipari gyártók számára mind nehezebben kezelhető az alapanyagként felhasznált ipari fémek árának markáns emelkedése - hívták fel a figyelmet a Lindab Kft. szakértői.
Fokozódó optimizmus jellemzi az építőipart, amelyet a legfrissebb ágazati statisztikai adatok is alátámasztanak. Az szektor tavalyi gyengélkedését követően az építőipari termelés volumene 2017 januárjában 18,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A megkötött új szerződések volumene pedig 211,8%-kal nőtt az előző évihez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

"Különösen biztató, hogy a részletes adatok szerint az épületek építésénél 32,8%-os növekedés történt, reményeink szerint pedig a kedvező tendenciák az év hátralévő részében is folytatódnak" - emelte ki Mikó András, a Lindab Kft. ügyvezetője.

A Lindab Kft.-nél az idei év egészét tekintve pozitívak a várakozások. A Lindabhoz beérkező megrendeléseket egyszerre fűthetik az újabb európai uniós pályázatok, az irodaház-, illetve lakásépítések felfutása, továbbá az új épületek építésére vonatkozó előírások szigorodása.

Bár a magyarországi új lakás építések száma 2016-ban még mindig nem érte el a bűvös tízezres határt, így is 31%-os növekedés volt tapasztalható az egy évvel korábbi értékekhez képest. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma pedig 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ös adatnak. Ezzel párhuzamosan az európai uniós pályázatok újabb hulláma főként az év második felében indíthat el újabb fellendülést az ipari ingatlanok építése területén.

Az pedig a légtechnikai termékek iránti keresletre lehet pozitív hatással, hogy a vonatkozó jogszabályok 2019-től a középületek, 2021-től pedig minden új építésű épület esetén kötelezően előírják a gépi szellőztetés beépítését. A vásárlók oldaláról nézve ennek kedvező eredménye, hogy egyre hatékonyabban üzemeltethető és egészségesebb irodák, illetve otthonok várnak majd rájuk a piacon.

"A fenti szempontokat mérlegelve a profil és a légtechnikai termékek értékesítése terén egyaránt az érdeklődés erősödésére számítunk. Ennek alapján összességében 2017-ben 5-10% közötti forgalomnövekedést várunk, az sem kizárt tehát, hogy a bővülés eléri a kétszámjegyű mértéket" - mondta Mikó András.

Ezzel szemben az építőipari gyártók számára rossz hír, hogy az alapanyag-beszerzési árak drasztikusan megemelkedtek az elmúlt időszakban, megnövelve a termelési költségeket. Az építőipar számára legfontosabb fémek közül az acél ára több mint 50%-kal emelkedett alig egy esztendő leforgása alatt. Így például a londoni fémtőzsdén az acél tonnánkénti ára 2016 év elején nem haladta meg a 180 dollárt, miközben idén folyamatosan a 300 dolláros szintet ostromolja. "Az általunk leginkább használt különböző acél ötvözeteknél hasonló mértékű áremelkedés következett be" – fogalmazott Mikó András. A Lindab Kft. ügyvezetője kifejtette: az alapanyag-árak emelkedése alapvetően a nemzetközi piaci folyamatokra vezethető vissza, amelynek hatása mostanra Magyarországra is begyűrűzött. Az építőipari gyártók felelőssége pedig az, hogy ezt a hatást tompítsák, és a végtermékek árában csak olyan mértékű emelkedést engedjenek érvényesülni, amely a megrendelők számára is elfogadható mértékű.

A Lindab Profil termékeiről bővebben olvashat, ha a hír alatti céglogóra kattint.
 

Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 111
Fax: +36 23 311 878
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Vigh Gellért
oktatási és fejlesztési vezető  
   
   
   
A Lindab Légtechnika komplett szellőztetési megoldásokat biztosít, az egyedi elemektől a teljes belső klíma rendszerekig: kör és négyszög keresztmetszetű légcsatorna rendszerek, szabályozók, kifúvófejek, tűzcsappantyúk, ipari porelszívó rendszerek, rögzítőelelemek, befúvók, elszívók, anemosztátok, VAV elemek, klímagerendák, hűtőgerendák, hűtő- és fűtőpanelek, kör és négyszög keresztmetszetű hangcsillapító elemek.
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 100
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Miklósy-Bérczi Eszter
marketing koordinátor  
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 26 éve van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Kulcsszavak:  Lindab  építőipar  profil  légtechnika